Hírek

Prima Primissima: Härtlein Károly jelölése

Elindult az sms-szavazás az idei Príma Primissima Közönségdíjasra. Mesteroktatónkra, Härtlein Károlyra a "14" kód 70/70-77-000 telefonszámra való elküldésével lehet szavazni. 

 

https://www.primaprimissima.hu/elindult-az-sms-szavazas-a-kozonsegdijasra/

 

Oktatói és ismeretterjesztő tevékenységééert Härtlein Károlyt, a BME Fizikai Intézet mesteroktatóját is jelölték az idei Prima Primissima Díjra, a "Magyar Oktatás és Köznevelés" kategóriában. Gratulálunk a jelöléshez!

 

Härtlein Károly 1980-ban a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán szerzett előbb gyártástechnológus-üzemmérnöki, majd gépész műszaki-tanári diplomát. 1990-ben az ELTE-n fizika szakos tanári oklevelét vehette át, azóta vezeti a Műegyetem Fizikai Intézetének Demonstrációs Laboratóriumát, nem tudja elképzelni a fizika tanítását kísérletek nélkül. Több száz kísérletező fizika órát tartott diákoknak és tanároknak, még a határainkon túl is. A szkeptikus mozgalom egyik élharcosa. 2005-ben az ő javaslatára, akkor még egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében tartották az első Kutatók Éjszakáját. Sok, fizikát népszerűsítő TV műsorban szerepelt, ezek közül a Brutális Fizika című sorozat volt a legsikeresebb.

 

Hír a díj honlapján: https://www.primaprimissima.hu/a-prima-primissima-dij-2022-es-jeloltjei/

 

Hír a bme.hu portálon: https://www.bme.hu/hirek/20221005/Prima_Primissima_jeloltek_a_Muegyetemrol

 

Zaránd Gergely akadémiai székfoglalója

Október 26-án szerdán, 14 órától tartja akadémiai székfoglaló előadását Zaránd Gergely, az MTA rendes tagja, a BME Fizikai Intézet igazgatója és egyetemi tanára.

 

Részletek az mta.hu-n: https://mta.hu/esemenynaptar/2022-10-26-zarand-gergely-attila-klasszikus...

 

Diákolimpikonok felkészítése a TTK-n

Az idén nyáron megrendezett Fizikai Diákolimpiára a magyar és a szaúd-arábiai csapat felkészítésében is kulcsszerepet játszottak a BME TTK munkatársai. A magyar csapatot Sarkadi Tamás az Atomifizika Tanszékről, Tasnádi Tamás a Matematikai Intézetből, Széchenyi Gábor az ELTE TTK Fizikai Intézetéből, Szász Krisztián a Fizika Tanszékről, Vankó Péter és Vigh Máté készítették fel. A szaúdi diákok felkészülésében Sarkadi Tamás, Szász Krisztián és Vigh Máté mellett Mezei Gréta és Kedves Máté a Fizika Tanszékről, a szaúdiak részéről pedig Talal Al-Rashidi segédkezett.

 

Hír a bme.hu portálon: https://www.bme.hu/hirek/20220815/Ismet_ermeket_ert_a_muegyetemi_felkesz...

 

A diákolimpia weboldala: https://ipho2022.com/ 

A magyar diákolimpiai felkészítés honlapja: https://ipho.physics.bme.hu

 

A magyar versenyzők eredményei: 

 
Kovács Balázs Csaba - arany
Gurzó József - ezüst
Toronyi András - bronz
Kertész Balázs - bronz
Bencz Benedek - bronz
 
 
A szaúd-arábiai csapat eredménye: 1 ezüst, 2 bronz, 2 dicséret.
 

Cooper-párok feltörése

Új kvantumeszközök kifejlesztését segítheti a BME Kvantumelektronika csoport új kutatási eredménye. A közlemény az npj Quantum Materials folyóiratban jelent meg.

 

A Kvantumelektronika csoport honlapja: https://nanoelectronics.physics.bme.hu/Quantum_intro

 

Olivér Kürtössy, Zoltán Scherübl, Gergő Fülöp, István Endre Lukács, Thomas Kanne, Jesper Nygård, Péter Makk & Szabolcs Csonka 
Parallel InAs nanowires for Cooper pair splitters with Coulomb repulsion
npj Quantum Mater. 7, 88 (2022)

Nobel-díjas fizikus előadása a BME-n

Szeptember 5-én 10:00 órától tart előadást a BME-n Konsztantyin Novoszelov, aki a grafénkutatásban elért eredményeiért kapott Nobel-díjat 2010-ben. Az előadás az ,,Alkalmazott Matematikai Napok Határok Nélkül -- Domokos Gábor 60 éves'' kétnapos konferencia programjában szerepel, sok más kiváló kutató -- például Sir Michael Berrry és Kertész János -- előadása mellett. 

 

Alkalmazott Matematikai Napok: https://math.bme.hu/alkmatnap-program-2022#

 

Hír a BME portálon: https://www.bme.hu/hirek/20220829/Konsztantyin_Novoszelov_Nobel_dijas_fi...

Napelemkutatási eredményünk új anyagokon

Munkatársaink új típusú napelemanyagokat vizsgáltak ún. időfelbontott fotovezetési módszerrel. A kutatás közösen zajlott a Lausanne-i Svájci Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL), a University of Notre Dame (USA), az Eötvös Kutatási Hálózat Wigner Fizikai Kutatóközpontja, és a Semilab Félvezető Fizikai Laboratórium Zrt. munkatársaival. A közlemény az ACS Photonics folyóiratban jelent meg és ingyenesen hozzáférhető.  A cikk első szerzője Bojtor András, a Fizika Doktori Iskola PhD hallgatója.

 

A cikkel a hvg.hu Tech rovata foglalkozik ebben a sajtóközleményben.

 
András Bojtor, Sándor Kollarics, Bence Gábor Márkus, Andrzej Sienkiewicz, Márton Kollár, László Forró, and Ferenc Simon
Ultralong Charge Carrier Recombination Time in Methylammonium Lead Halide Perovskites

 

 

 

A BME legkiválóbb tudományos közleménye

Kormos Márton és Takács Gábor 2017-es, a Nature Physics folyóiratban publikált munkája kapta a BME legkiválóbb tudományos közleménye 2017-2021 elismerést a BME és a Pro Progressio Alapítvány közös pályázatán. Gratulálunk!
 
 
 

Oldalak