Hírek

ERC Consolidator Grant Makk Péternek

A Európai Kutatási Tanács közel kétmillió euróval támogatja Makk Péter, a BME Fizikai Intézet docensének nanoelektronikai kutatásait a következő öt évben. Gratulálunk!

 

Hír a bme.hu-n: https://www.bme.hu/hirek/20230131/Ismet_muegyetemi_gyoztes_Europa_legran...

 

Makk Péter Lendület kutatócsoportjának honlapja: https://nanoelectronics.physics.bme.hu/vdWaals_intro

 

ERC Consolidator Grant 2022 eredmények: https://erc.europa.eu/news-events/news/erc-2022-consolidator-grants-results

 

 

Erős spin-rács-csatolás swedenborgitokban

Munkatársunk, Bordács Sándor vezette azt a nemzetközi kutatási együttműködést, aminek új eredményeit a rangos Physical Review Letters folyóirat közölte.

 

Japán, észt, és magyar fizikusok együttműködésében a BME Fizikai intézetének docense az erős spin-rács csatolás egy szokatlan formáját figyelte meg infravörös spektroszkópia segítségével. A multiferroikus Swedenborgitokban a rácsrezgések (fononok) élettartama jelentősen lecsökken, és a fononok erősen szóródnak a rendezetlen, paramágneses fázis fluktuációin.  Az erős csatolást azzal magyarázták, hogy az átmenetifémek pályaszabadsági fokai aktívak maradnak, így a spin-pálya csatoláson keresztül erős spin-rács kölcsönhatás alakul ki. Eredményeik a Physical Review Letters folyóiratban jelentek meg.

 

Vilmos Kocsis, Yusuke Tokunaga, Toomas Rõõm, Urmas Nagel, Jun Fujioka, Yasujiro Taguchi, Yoshinori Tokura, and Sándor Bordács
Spin-Lattice and Magnetoelectric Couplings Enhanced by Orbital Degrees of Freedom in Polar Multiferroic Semiconductors
 

Új félvezetők kutatása a BME-n

A BME Fizikai Intézet munkatársai egy négyéves uniós projekt keretében kutatják optikailag aktív szilícium nanoszerkezetek fizikáját és alkalmazási lehetőségeit.

 

Az ONCHIPS (On-Chip Integration of Quantum Electronics and Photonics) címet viselő projektet Floris Zwanenburg, a University of Twente (Hollandia) professzora, a BME-s kutatócsoportot pedig Pályi András, az Elméleti Fizika Tanszék docense vezeti. További konzorciumi partnerek: Eindhoven University of Technology, TU München, Centre de Nanosciences et de Nanotechnologies, CNRS (Párizs), Single Quantum BV (Delft), és University of Konstanz. A projekt 2022. november 1-én indult, a Hollandiában megrendezett kick-off konferenciáról rövid beszámoló itt olvasható. 

 

A projekt honlapja: https://www.onchips.eu/

Twitter: https://twitter.com/ONCHIPS_EU

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/onchips-eu-1b487624a

 

Fizikus-mérnök alapszak 2023 szeptembertől

A BME Természettudományi Kara új, angol nyelvű fizikus-mérnök alapszakot indít 2023 szeptemberétől.

 

A hazai és nemzetközi technológia-intenzív K+F cégek nagy számban várnak természettudományos és mérnöki ismeretekkel rendelkező, kreatív kutatásfejlesztési feladatokba bekapcsolódó szakembereket. Erre az igényre válaszolva a BME új fizikus-mérnök alapszakot indít.

 

A képzési program dinamikusan fejlődő területekre összpontosít: kvantum- és nanotechnológia, intelligens anyagok, adattudomány és mesterséges intelligencia, fotonika, illetve fenntartható energetika és nukleáris technológia.

 

https://fizikusmernok.bme.hu/

 

Prima Primissima díj Härtlein Károlynak

Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar Fizikai Intézetének mesteroktatója kapta az idei Príma Primissima díjat magyar oktatás és köznevelés kategóriában. Gratulálunk!

 

 

 

Cikk a Fizikai Szemlében

,,A folyamatok megfordíthatatlansága és a Loschmidt-paradoxon'' címmel jelent meg munkatársaink legújabb ismeretterjesztő cikke az októberi a Fizikai Szemlében. A cikkből (pdf) készült TDK-dolgozat (pdf) I. helyezést ért el a BME Középiskolás TDK szekciójában. 

Prima Primissima: Härtlein Károly jelölése

Elindult az sms-szavazás az idei Príma Primissima Közönségdíjasra. Mesteroktatónkra, Härtlein Károlyra a "14" kód 70/70-77-000 telefonszámra való elküldésével lehet szavazni. 

 

https://www.primaprimissima.hu/elindult-az-sms-szavazas-a-kozonsegdijasra/

 

Oktatói és ismeretterjesztő tevékenységééert Härtlein Károlyt, a BME Fizikai Intézet mesteroktatóját is jelölték az idei Prima Primissima Díjra, a "Magyar Oktatás és Köznevelés" kategóriában. Gratulálunk a jelöléshez!

 

Härtlein Károly 1980-ban a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán szerzett előbb gyártástechnológus-üzemmérnöki, majd gépész műszaki-tanári diplomát. 1990-ben az ELTE-n fizika szakos tanári oklevelét vehette át, azóta vezeti a Műegyetem Fizikai Intézetének Demonstrációs Laboratóriumát, nem tudja elképzelni a fizika tanítását kísérletek nélkül. Több száz kísérletező fizika órát tartott diákoknak és tanároknak, még a határainkon túl is. A szkeptikus mozgalom egyik élharcosa. 2005-ben az ő javaslatára, akkor még egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében tartották az első Kutatók Éjszakáját. Sok, fizikát népszerűsítő TV műsorban szerepelt, ezek közül a Brutális Fizika című sorozat volt a legsikeresebb.

 

Hír a díj honlapján: https://www.primaprimissima.hu/a-prima-primissima-dij-2022-es-jeloltjei/

 

Hír a bme.hu portálon: https://www.bme.hu/hirek/20221005/Prima_Primissima_jeloltek_a_Muegyetemrol

 

Oldalak