Hírek

Ultrahosszú töltésélettartam napelemekben

A Fizikai Intézet munkatársai a Semilab Zrt.-vel együttműködve vizsgáltak újtípusú napelem-alapanyagokat. Publikáció a Advanced Energy & Sustainability Research folyóiratban.
 
Az újtípusú, ún. perovszkit alapú napelemanyagokkal szemben az a várakozás, hogy a hagyományos, szilícium alapú napelemeknél jobb hatásfokkal, az optikai spektrum más tartományait is hasznosítva vezetnek el a nagyhatásfokú fotovoltaikus eszközök új generációjához. A területen azonban egyelőre számtalan nyitott kérdés van, ezek közül az egyik legfontosabb a létrejövő töltéshordozók élettartama és az élettartamot leíró fizikai folyamatok leírása. Ebben értek el új eredményeket a Semilab Zrt. kutatóival együttműködve munkatársaink a Kooperatív Doktori Program keretében. A teljes tanulmány az Advanced Energy & Sustainability Research 2024. júniusi számában jelent meg, mely ingyenesen elérhető itt
 
András Bojtor, Dávid Krisztián, Ferenc Korsós, Sándor Kollarics, Gábor Paráda, Thomas Pinel, Márton Kollár, Endre Horváth, Xavier Mettan, Hidetsugu Shiozawa, Bence G. Márkus, László Forró, Ferenc Simon
Millisecond-Scale Charge-Carrier Recombination Dynamics in the CsPbBr3 Perovskite
Advanced Energy & Sustainability Research
 

 

Kvantumtechnológiai nyár Budapesten

Június 10. és június 20. között három budapesti kvantumtechnológiai szakmai esemény szervezésében is fontos szerepet játszik a BME Fizikai Intézet. 
 
A Defects in Solids for Quantum Technologies (DSQT) konferencia június 10-től 14-ig kerül megrendezésre az ELTE TTK Déli épületében. Az elmúlt évtizedek kutatásai világossá tették, hogy a félvezetőkben létrehozható ponthibák a kvantumtechnológia mind a négy fő területén, kvantumszámításban, kvantum-szimulációban, kvantumos kommunikációban, és kvantumos érzékelésben is jól alkalmazhatók. A konferencia ezen terület világszerte elismert vezető szakértőit hozza Budapestre. A nemzetközi szervezőbizottság magyar tagjai Gali Ádám (HUN-REN Wigner FK és BME Fizikai Intézet) és Ivády Viktor (ELTE). 
 
Június 17-18-án a BME Q épületében kerül megrendezésre a 28 európai szervezetet tömörítő OpenSuperQPlus konzorcium találkozója. Az akadémiai-ipari összefogásban zajló Horizont Európa nagyprojekt hosszútávú célja egy 1000 kvantumbitből álló, szupravezető technológián alapuló kvantumszámítógép kifejlesztése. A magyar kutatóhelyek közül a BME TTK és a HUN-REN Wigner FK vesz részt az OpenSuperQPlus projektben, elméleti támogatást adva a kvantumszámítógép fejlesztéséhez. A budapesti találkozót a BME képviseletében Asbóth János és Pályi András, a HUN-REN Wigner képviseletében pedig Kálmán Orsolya és Zimborás Zoltán szervezi. 
 
Június 19-20-án a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon zajlik majd a Recent Advances in Quantum Computing and Technology (ReAQCT) konferencia. A konferenciát több budapesti egyetem és kutatóhely közösen szervezi, a BME-t a szervezőbizottságban Pályi András (BME TTK), a programbizottságban pedig Asbóth János (BME TTK) és Udvary Eszter (BME VIK) képviseli. 
 
A DSQT és a ReAQCT konferenciák a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium támogatásával valósulnak meg. 
 

Gordon Moore öröksége

A félvezetőipar fejlődésében kulcsszerepet játszó, tavaly elhunyt Gordon Moore-ra emlékező cikk jelent meg a Fizikai Szemlében, Simon Ferenc, a BME Fizikai Intézet egyetemi tanárának társszerzői közreműködésével.

 

Fürjes Péter, Simon Ferenc, Volk János
Gordon Moore öröksége
Fizikai Szemle, 2024. május, 169. oldal
A cikk pdf formátumban: [pdf].

 

MTA Fizikai Díj Asbóth Jánosnak

A Magyar Tudományos Akadémia idei közgyűlésén Fizikai Díjat kapott Asbóth János, a BME Fizikai Intézet docense, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium kutatója. János a díjat május 15-én, a Fizikai Tudományok Osztályának tudományos ülésén vette át, ahol kutatási eredményeit is bemutatta "Hogyan akadályozza meg a topológia az Anderson-lokalizációt egy és két dimenzióban" című előadásában. Idén Fizikai Fődíjban részesült Kürti Jenő, a Fizikai Díjat pedig kollégánkkal együtt Pásztor Gabriella és Szőllősi Gergely kapta meg. Gratulálunk!

 

Az MTA 2024-es közgyűlésének programja: pdf

 

Felhívás - Gábor Dénes Ösztöndíj

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Karának Fizikai Intézete meghirdeti a Gábor Dénes Ösztöndíjat. Az ösztöndíj a BME fizikus-mérnöki alapképzésén tanuló, kiemelkedően eredményes külföldi hallgatók támogatását szolgálja.

 

Jelentkezési határidő 2024. május 6.

 

További részletek és jelentkezési lap (angolul) ebben a Word dokumentumban.

 

Fizikából az első helyen a BME

A nemzetközileg elismert QS World University Rankings 2024-es szakterületi rangsorában fizikából a BME-t rangsorolja Magyarországon az első helyen.
 
Kiemelkedő kutatási teljesítménye mellett a BME fizikusainak nemzetközi hírneve és folyamatosan megújuló képzési kínálata is hozzájárulhatott ehhez a rangos eredményhez: a BME Természettudományi Kara 2023-ban - Fizika BSc és Fizikus MSc képzése mellett – nagy sikerrel indított angol nyelvű Fizikus-mérnök alapképzést, 2024 őszétől pedig önálló Orvosi fizika mesterképzést is kínál.

 

Ismeretterjesztő cikk a Poynting-vektorról

Hogyan terjed az energia az erőműtől a fogyasztóig? Erről szól a BME Fizikai Intézet munkatársainak új ismeretterjesztő cikke a Fizikai Szemlében.

 

Fürjes Bálint, Dóra Balázs, Simon Ferenc
Az elektromágneses sugárzás távolhatása, avagy mire jó a Poynting-vektor; illetve tudunk-e a fénynél gyorsabban haladó jeleket előállítani?
Fizikai Szemle, 2024/03

 

A cikk pdf formátumban: pdf

 

Oldalak