Hírek

Egyelektron-kvantumbitek vezérlése

Félvezető-alapú egyelektron-kvantumbitek vezérlését helyezheti új alapokra a TU Delft (Hollandia), az ELTE és a BME kísérleti-elméleti együttműködése. Publikáció a Physical Review Lettersben. 
 
A hagyományos számítástechnika félvezetőkön alapul. Napjaink legjobb kvantumszámítási platformjai viszont szupravezetőkből vagy vákuumban lebegtetett atomokból állnak. Léteznek félvezető alapú kvantumszámítógép-prototípusok, de ezek egyelőre lemaradnak fejlettebb versenytársaik mögött.
 
Ezekben a kvantumszámítógépekben a logikai kapukat úgy hajtják végre, hogy rövid elektromágneses impulzusokat küldenek a qubitekre. A semleges atomos kvantumszámítógépekben bizonyos kapuk „bikromatikus átmenetek” (más néven „kétfotonos átmenetek”) révén valósulnak meg, azaz két különböző frekvenciájú impulzus összjátéka szükséges a kapu végrehajtásához. Az új cikkben a kutatók a félvezető-alapú egyelektron- kvantumbitek bikromatikus koherens vezérlésének felfedezéséről számolnak be. Az eredményekhez magyar kutatók, köztük Pályi András, a BME Fizikai Intézet docense, is hozzájárultak, mégpedig a Menno Veldhorst (TU Delft) csoportjában elvégzett kísérletek részletes elméleti értelmezésével és elemzésével. A szerzők arra számítanak, hogy az új vezérlési mechanizmus hasznosítható lesz egyrészt a qubitek szelektív megcímzésére, másrészt a logikai műveletek hatékony párhuzamosítására, nagyskálás, kétdimenziós kvantumbit-regiszterekben. 
 

A BME-n ezt a kutatást az NKFIH a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratóriumon és az FK132146 pályázaton keresztül, az Európai Unió pedig az IGNITE Horizont Európa projekten keresztül támogatta.

 

Valentin John, Francesco Borsoi, Zoltán György, Chien-An Wang, Gábor Széchenyi, Floor van Riggelen-Doelman, William I. L. Lawrie, Nico W. Hendrickx, Amir Sammak, Giordano Scappucci, András Pályi, and Menno Veldhorst
Bichromatic Rabi Control of Semiconductor Qubits
Phys. Rev. Lett. 132, 067001 – Published 8 February 2024
https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.132.067001
 
 

 

Orosz László (1947-2023) búcsúztatója

Közelmúltban elhunyt, kedves kollégánk, Orosz László emlékének tisztelegve a Fizikai Intézet megemlékezést tart az F29-es teremben 2024. január 31-én 18 órai kezdettel a család, a kollégák, volt tanítványok és barátok részvételével.

 

Kérjük, részvételi szándékukat a résztvevők létszámának felmérése érdekében előre jelezzék ezen a linken.

 

Gyászhír

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Balázs Jánosné, a BME egykori Kísérleti Fizika Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense, 2023. december 10-én elhunyt. Megemlékezés a Fizika Tanszék honlapján.

 

Pályázati sikerek a Fizikai Intézetben

A BME Fizikai Intézetben Balogh Zoltán és Varjas Dániel a fiatal kutatók között, Lagzi István László pedig a kutatói kategóriában nyert az OTKA alapkutatási pályázaton. Gratulálunk!

 

Fiatal kutatói kiválósági program:

  • Balogh Zoltán (BME Fizika Tanszék): Nanoelektronikai eszközök elektromos zajának feltárása, testreszabása és hasznosítása
  • Varjas Dániel (BME Elméleti Fizika Tanszék): Amorf topologikus anyagok

 

Kutatási témapályázatok:

  • Lagzi István László (Fizika Tanszék): Önszerveződés különböző anyagtranszport folyamatokkal mikroskálától  makroskáláig bezárólag

 

Forrás: https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/tamogatott-projektek-fk23, https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/tamogatott-projektek-k23 

 

Topologikus fázis kétrétegű grafénben

A BME Kvantumelektronika kutatócsoportjának sikerült kísérletileg stabilizálnia egy egzotikus elektronállapotot kétrétegű grafénben. Publikáció a Nano Letters-ben.

 

Máté Kedves, Bálint Szentpéteri, Albin Márffy, Endre Tóvári, Nikos Papadopoulos, Prasanna K. Rout, Kenji Watanabe, Takashi Taniguchi, Srijit Goswami, Szabolcs Csonka, and Péter Makk*
Stabilizing the Inverted Phase of a WSe2/BLG/WSe2 Heterostructure via Hydrostatic Pressure
Nano Letters, 2023
 
A Kvantumelektronika csoport honlapja: https://nanoelectronics.physics.bme.hu/Quantum_intro
 
 

Oldalak