Útmutató a személyes honlapok és a tárgykövetelménylapok kezeléséhez

Kérdések, kérések: Pályi András (palyi.andras at ttk.bme.hu), Török János (torok.janos at ttk.bme.hu). 

 

A tanszéki weboldal személyes honlapjainak kezelése

 

Belépés:

 

Ha szükséges, módosítsa az oldal nyelvét (HU/EN az oldal jobb felső sarkában).

 

Felhasználónév = Teljes Név. Példa: Kovács József vagy Joe Smith. Ha nem tudja a jelszavát, akkor kattintson az Új jelszó igénylése / Request new password fülre. Pár pillanaton belül kapni fog egy új jelszót emailben. Ha mégsem, akkor írjon nekünk.

 

Személyes weboldal testrereszabása: belépés > Saját adatok / My account > Szerkesztés / Edit. Az itteni dobozokban jellemezheti oktatási és kutatási tevékenységét, felsorohatja kiemelt publikációit (5-10 darab) és előadásait, feltöltheti önéletrajzát (sablonok itt) és arcképét (90 pixel széles, 120 pixel magas). Ne felejtsen el menteni - Mentés / Save gomb a lap alján. A Fizikai Intézet elvárása, hogy a kiemelt publikációk, a pdf önéletrajz, és az arckép mindenképpen szerepeljen ezen az oldalon.

 

Az intézeti weboldal tárgykövetelménylapjainak kezelése

 

Belépés: http://physics.bme.hu/user

 

Ha szükséges, módosítsa az oldal nyelvét (HU/EN).

 

Felhasználónév = Teljes Név. Példa: Kovács József vagy Joe Smith. Ha nem tudja a jelszavát, akkor kattintson az Új jelszó igénylése / Request new password fülre. Pár pillanaton belül kapni fog egy új jelszót emailben. Ha mégsem, akkor írjon nekünk.  

 

Tárgykövetelménylap elérése:
 

 

A tárgykövetelménylap szerkesztéséhez kattintson a Szerkesztés / Edit fülre. 

 

A lapra vigye fel a kurzussal kapcsolatos adatokat: félév (pl. 2019. őszi félév), kurzus időpontja (pl. kedd 10:15-11:45) és helyszíne (pl. F29), oktató neve, beosztása, munkahelye, emailcíme. A lapra kerüljenek fel a követelmények és az osztályozás leírása is. A lapot lehet segédanyagok megosztására is használni.

 

Az információ a magyarnyelvű és az angolnyelvű tárgykövetelménylapokról is legyen elérhető. A felelős oktató kezelje mindkét verziót. Lehet, hogy Ön például csak a magyarnyelvű lapot kívánja gondozni. Ekkor kérjük, hogy az angolnyelvű lapra helyezzen el egy linket, ami átvezeti az érdeklődőt a magyarnyelvű lapra.

 

Ha az adott tárgyhoz tartozó tárgykövetelménylap külső, az intézeti drupal rendszeren kívüli felületen található (nem ajánlott), például a Fizipedián, akkor kérjük hogy helyezzen el mind a magyarnyelvű, mind az angolnyelvű intézeti tárgykövetelménylapra egy-egy linket, ami átvezeti az érdeklődőt a külső tárgykövetelménylapra. 

 

Gyakran Ismételt Kérdések

 1. A Fizipédiáról szeretnék áttelepíteni egy tárgykövetelménylapot az intézeti Drupal rendszerbe. Mire figyeljek?
  Ne legyen egy időben két különböző helyen is elérhető a tárgykövetelménylap. Ha sikerült a Fizipédiáról a Drupalba átmásolni a lapot, akkor törölje a Fizipédián a lap tartalmát, de helyezzen el egy linket a Fizipédia lapra, ami átvezeti a hallgatót a Drupal lapra.
 2. Egy régi Fizipédia oldalt szeretnék egy-az-egyben átteni a Drupal alá. Van erre hatékony megoldás?
  Például a "Pandoc" nevű univerzális konverter ingyenesen kipróbálható verziója erre jó lehet, Halbritter András kipróbálta és jól tudta használni: https://pandoc.org/try/?text=&from=mediawiki&to=html4
 3. Olyan tárgyat tartok, ami egy Neptun kód alatt több különböző célközönségnek is szól (a tárgynak több alkurzusa is van), és én csak az egyik alkurzust tartom. Lehetne-e külön tárgykövetelménylapot létrehozni ennek az alkurzusnak?
  Ha csak arról van szó, hogy a két alkurzus egyike magyarnyelvű, a másik pedig angolnyelvű, akkor nincs szükség újabb lapot létrehozni, hiszen a fenti "Tárgykövetelmények elérése" bekezdésnek megfelelően elkülönül a magyarnyelvű és angolnyelvű lap. Ha ennél többről van szó, például egy tárgynak van egy informatikusoknak és egy villamosmérnököknek szóló alkurzusa is, akkor létre kell hoznunk az egyes alkurzusok lapjait. Ehhez küldje meg a torok72 at gmail.com és palyi at mail.bme.hu emailcímekre, hogy mi a tárgy címe, neptun kódja, és hogy kiknek és milyen nyelven szól az Ön által felügyelt alkurzus. Ez alapján létrehozzuk az alkurzus lapját és belinkeljuk azt az Oktatás menüpont alatti tárgylistába is.
 4. Hogyan tudok segédanyagokat (fájlokat) közzéteni a Drupal tárgykövetelménylapon?
  - A Szerkesztés oldalon a szövegdobozban kijelöljük azt a szót amihez linkelni szeretnénk a fájlt.
  - A szövegdoboz feletti ikon-listában a Link ikonra kattintunk.
  - A felugró ablakban (1. ablak) a Browse server gombra kattintunk. 
  - A most felugró ablakban (2. ablak) a Feltöltés gombra kattintunk, kiválasztjuk és feltöltjük a fájlt.
  - A fájl megjelent a 2. ablak jobb oldalán látható fájl-listában. Rákattintunk, és az Insert file gombbra kattintva majd az 1. ablakban OK-t kattintva létrejön a kívánt link.
 5. Fájlokat töltök fel a Drupal tárgykövetelménylapra. Van-e korlát az egyes fájlok méretére, és az adott tárgyhoz tartozó összes fájl összméretére?
  Igen, egy-egy feltöltött fájl maximum 64 MB-os lehet. Kérésünk továbbá, hogy az egy adott tárgyhoz tartozó fájlok összmérete ne haladja meg az 1 GB-ot.
 6. A Drupal melyik verzióját használjuk?
  Drupal 7.
 7. A tárgykövetelménylapra feltöltöttem az előadásfóliákat pdf formátumban, és szeretném ezt a fájlt jelszóval védeni. Hogyan kell ezt csinálni?
  Egy egyszerű lehetőség, hogy jelszóval védett fájlt hoz létre, és azt tölti fel a lapra. Egy másik lehetőség, hogy a tárgykövetelménylapon a fájlkezelőben létrehoz egy alkönyvtárat azoknak a fájloknak, amelyeknek a hozzáférését jelszóhoz kívánja kötni, és megírja a torok72 at gmail.com emailcímre, hogy melyik tárgykövetelménylapon melyik alkönyvtárat kellene védeni, és hogy mi a kívánt felhasználónév és jelszó.

   

 

[Utolsó módosítás: 2024. február 12. Létrehozva: 2019. augusztus 30.]