BMETE15MX27

Tantárgy adatok
Tárgy címe: Fizika M1
Neptun kód: BMETE15MX27
Felelős oktató: Dr. Mihály György
Képzés: Mérnökoktatás
Tantárgy adatlapja: BMETE15MX27
Követelmények, Információk

Aktuális információk, 2020. őszi félév

[Utolsó frissítés: 2020. október 22., 17:05]

 

Ez a lap tartalmazza a Modern fizika gépészmérnököknek (BMETE15NGMF) tárgyhoz tartozó információkat is.

 

Oktató: Pályi András, egyetemi docens, Elméleti Fizika Tanszék
Helyszín: K épület, KF81-es terem 
Idő: órarendben kedd 10-12

 

1. zárthelyi: távolléti, online formában, október 22-én csütörtökön, 18:30-20:10 között. A segédeszközök használatára vonatkozó feltételek lent olvashatók. A zh-t a GPK Moodle rendszerében bonyolítjuk.

2. zárthelyi: távolléti, online formában, december 10-én csütörtökön, 18:30-20:10 között. A segédeszközök használatára vonatkozó feltételek lent olvashatók. A zh-t a GPK Moodle rendszerében bonyolítjuk.

 

A járványhelyzet miatt aszinkron távolléti formában tartjuk a kurzust.

 

A kurzus aszinkron távolléti lebonyolításának rendje, tekintettel a járványhelyzetre:

 1. Az előadásvideókat az órarendi időpont kezdetére feltöltöm a Teamsbe, az adott héthez rendelt csatornába. Az első előadáshoz tartozó videókat tehát szeptember 8., kedd 10:15-ig feltöltöm a Teamsbe.
 2. Az egy előadáshoz kapcsolódó videók össz-hossza nem fogja meghaladni a 90 percet. 
 3. Az előző két pontból következik, hogy aki képes lenne szinkron követni a kurzust, az megteheti: az órarendi időpontban megnézheti az adott előadáshoz tartozó videókat.
 4. Kötelező a videókat megnézni az előadást követő vasárnap 23:00 óráig. Tehát az első előadás videóit szeptember 13., vasárnap 23:00-ig meg kell nézni. 
 5. Kötelező az adott hétre összeállított, 10 kérdésből álló Kahoot teszt kitöltése az előadást követő vasárnap 23:00 óráig. Tehát az első előadáshoz tartozó Kahoot tesztet szeptember 13., vasárnap 23:00-ig ki kell tölteni.
 6. A Kahoot teszt linkjét a Teamsben az adott előadáshoz rendelt csatornába fogom betenni.
 7. Kérek mindenkit, hogy a Kahoot teszthez lehetőleg a valódi nevét vagy a neptun-kódját használja "nickname"-ként, és hogy a tesztet csak egyszer töltse ki. (Ha valaki nem hajlandó a saját nevét vagy a neptun-kódját használni, az is oké.)
 8. A Kahoot teszt azt a célt szolgálja, hogy (1) visszajelzést adjon nekem: jelzi, hogy valóban megnéztétek a videót, és hogy mennyire sikerült megérteni az abban szereplő új (vagy már korábbról ismert) fogalmakat, mi az amire esetleg érdemes visszatérnem a következő előadásban, (2) visszajelzést adjon nektek, hogy mennyire sikerült megérteni az anyagban szereplő új fogalmakat.
 9. A Kahoot teszt eredménye NEM számít bele a félév végi teljesítményértékelésbe.
 10. Javaslom, hogy aki képes lenne szinkron követni az előadást, az tegye is meg: nézze meg az előadás időpontjában a videót, és rögtön utána töltse ki a Kahoot tesztet.
 11. Kérlek titeket, hogy bátran használjátok az előadáshoz tartozó Teams csatornát arra, hogy kérdéseket tesztek fel az előadás anyagával kapcsolatban. Igyekszem ott válaszolni. Ha a csatornát használjuk (nem pedig pl. emailt) akkor minden hallgató értesül a kérdésekről és válaszokról.

 

Félévközi számonkérések

 

A félév során két zárthelyi dolgozat (zh) lesz, az első a félév közepe táján, a második a félév végén. A pontos időpontok és a lebonyolítás módja még egyeztetés alatt. Szándékom, hogy jelenléti zhkat tartsunk. Ezesetben a A zh-íráson a következő szabályokat alkalmazzuk majd:

 1. A zh-kon zsebszámológépre szükség lesz, más segédeszköz nem használható.
 2. Mobiltelefon nem használható zsebszámológépként.
 3. Fényképes igazolványra szükség lesz a személyazonosság igazolásához.
 4. Mindkét zh feleletválasztós teszt, 20-20 kérdéssel, minden helyes megoldás 5 pontot ér. Tehát egy zh-n maximum 100 pont érhető el.
 5. A zh eredményesnek minősül, ha az eredménye legalább 40 pont.
 6. Ha egy hallgató a zh írásakor meg nem engedett eszközt használ, elégtelent kap az egész tantárgyból, és a féléve érvénytelen.
 7. Gyakorló feladatokat a heti rendszerességű Kahoot tesztek és az itt közzéteendő feladatgyűjtemény tartalmaznak. Érdemes a feladatgyűjtemény feladatait hétről-hétre házi feladatként megoldani.

1. zárthelyi: távolléti, online formában, október 22-én csütörtökön, 18:30-20:00 között. A segédeszközök használatára vonatkozó feltételek lent olvashatók. A zh-t a GPK Moodle rendszerében bonyolítjuk.

 

Félévközi jegy

 

A félévközi jegyet a két zárthelyin szerzett pontszám átlaga határozza meg. Ha valamelyik zh elégtelen, akkor pótzh-t kell írni. Ponthatárok (az aláhúzott érték a jegyhez tartozó alsó határ):
2 (elégséges) : 40 - 55
3 (közepes) : 55 - 70
4 (jó) : 70 - 85
5 (jeles) : 85 -

 

Egyéb feltételek

 

Egyetlen összevont pótzárthelyi (pótzh) lesz, időpont és a lebonyolítás részletei még egyeztetés alatt. A pótzh-n bárki részt vehet, ismétlés és pótlás egyaránt lehetséges. A pótzh-n egyetlen feladatsor lesz, ami az egész félév anyagát lefedi. Aki megírja a pótzh-t, az az ott kapott pontszám alapján kapja meg a jegyét, tehát ilyenkor az esetlegesen megírt 1. és 2. zárthelyi eredménye nem számít. 

 

Lesz egy díjköteles pót-pótzh is, az időpont és lebonyolítás részletei még egyeztetés alatt. Itt is egyetlen feladatsor lesz, ami az egész félév anyagát lefedi.

 

 


2019. őszi félévre vonatkozó (elavult) információk

 

2. zárthelyi: december 10., kedd, 10:15-11:45, KF38

 

Menetrend, tematika, feladatgyűjtemény a 12. előadás után: pdf, v13

 

Előadások

 

1. szeptember 10.: diasor (v2, pdf)
2. szeptember 17.: diasor (pdf)
3. szeptember 24.: diasor (v2, pdf, 16.8 MB)
4. október 1.: diasor (v2, pdf, 7.5 MB)
5. október 8.: diasor (pdf, 17.8 MB)
6. október 15.: diasor (pdf, 12.8 MB)
7. október 22.: 1. zárthelyi: feladatlap megoldásokkal (pdf)
8. október 29.: diasor (v2, pdf, 14.6 MB)
9. november 5.: diasor (pdf, 7.6 MB)
november 12.: TDK konferencia
10. november 19.: diasor (pdf, 3.4 MB)
11. november 26.: diasor (pdf, 57.2 MB)
12. december 3.: diasor (pdf, 5.71 MB)
13. december 10.: 2. zárthelyi: feladatlap megoldásokkal (pdf)

 

Félévközi számonkérések

 

A félév során két zárthelyi dolgozat (zh) lesz, a 7. és 13. előadások időpontjában, azaz a 7. és a 14. héten, azaz október 22-én (helyszín: KF38) és december 10-én (helyszín: KF38). A zh-kon zsebszámológépre szükség lesz, más segédeszköz nem használható. Mobiltelefon nem használható zsebszámológépként. Fényképes igazolványra szükség lesz a személyazonosság igazolásához. Egy zh-n maximum 100 pont érhető el. A zh eredményesnek minősül, ha az eredménye legalább 40 pont. Ha egy hallgató a zh írásakor meg nem engedett eszközt használ, elégtelent kap az egész tantárgyból, és a féléve érvénytelen. Mindkét zh feleletválasztós teszt, 20-20 kérdéssel, minden helyes megoldás 5 pontot ér. Gyakorló feladatokat az itt közzétett feladatgyűjtemény tartalmaz, érdemes ezeket hétről-hétre házi feladatként megoldani.

 

Félévközi jegy

 

Az előadásokon jelenléti ívet vezetünk. Azok esetében, akik az előadások (a két reguláris zh-t is beleértve) legalább 70%-án, azaz legalább 10 alkalommal, jelen vannak, az érdemjegy megállapításánál a két (egyenként eredményes) zh átlagpontszámához 10-et hozzáadunk, egyébként a zárthelyik átlagával számolunk. Ha valamelyik zh elégtelen, akkor pótzh-t kell írni. Ponthatárok (az aláhúzott érték a jegyhez tartozó alsó határ):
2 (elégséges) : 40 - 55
3 (közepes) : 55 - 70
4 (jó) : 70 - 85
5 (jeles) : 85 -

 

Egyéb feltételek

 

Egyetlen összevont pótzárthelyi (pótzh) lesz, a tervek szerint december 16-án hétfőn 8:30-10:00 között. A pótzh-n bárki részt vehet, ismétlés és pótlás egyaránt lehetséges. A pótzh-n egyetlen feladatsor lesz, ami az egész félév anyagát lefedi. Aki megírja a pótzh-t, az az ott kapott pontszám alapján kapja meg a jegyét, tehát ilyenkor az esetlegesen megírt 1. és 2. zárthelyi eredménye nem számít. A jelenlétért kapott bónuszpontok a pótzh eredményéhez is hozzáadódnak.

 

Lesz egy díjköteles pót-pótzh is, a tervek szerint december 20-án pénteken 8:30-10:00 között. Itt is egyetlen feladatsor lesz, ami az egész félév anyagát lefedi.