BMETE15NGMF

Tantárgy adatok
Tárgy címe: Modern Fizika Gépészmérnököknek
Neptun kód: BMETE15NGMF
Felelős oktató: Dr. Pályi András
Felelős tanszék: Elméleti Fizika Tanszék
Képzés: Mérnökoktatás
Tantárgy adatlapja: BMETE15NGMF
Követelmények, Információk

Aktuális információk - 2022. őszi félév

[Legutóbb frissítve: 2022.09.20.]

 

A kurzushoz tartozó Teams csoport neve: "2022 ősz - Modern Fizika Gépészmérnököknek"

 

Oktató: Pályi András, egyetemi docens, Elméleti Fizika Tanszék
Helyszín: KF81
Időpont: kedd, 10:15-12:00

 

Lebonyolítás

 1. Az oktatás jelenléti. A 2020-as előadásvideókat feltöltöm Teamsbe, ezek segíthetik a felkészülést.
 2. Ha jelentős eltérés van az idei előadás és a tavalyi előadásvideó között, akkor azt igyekszem a Teamsben jelezni. 
 3. Kötelező az adott hétre összeállított, 10 kérdésből álló online kvíz (Quizizz) kitöltése az előadást követő kedd 10:00 óráig. A kvíz linkjét a Teamsben az adott előadáshoz rendelt csatornába teszem be.
 4. Kérek mindenkit, hogy a kvízhez lehetőleg a valódi nevét használja "nickname"-ként, és hogy a tesztet csak egyszer töltse ki. (Ha valaki nem hajlandó a saját nevét használni, az is oké.)
 5. Az online kvíz azt a célt szolgálja, hogy (1) visszajelzést adjon nekem: jelzi, hogy valóban követtétek az előadást (vagy megnéztétek a videókat), és hogy mennyire sikerült megérteni az abban szereplő fogalmakat, összefüggéseket; mi az amire esetleg érdemes visszatérnem a következő előadásban, (2) visszajelzést adjon nektek, hogy mennyire sikerült megérteni az anyagban szereplő új fogalmakat, összefüggéseket.
 6. Az online kvíz eredménye NEM számít bele a félév végi teljesítményértékelésbe.
 7. Kérlek titeket, hogy bátran használjátok az előadáshoz tartozó Teams csatornát arra, hogy kérdéseket tesztek fel az előadás anyagával kapcsolatban. Igyekszem ott válaszolni. Ha a csatornát használjuk (nem pedig pl. emailt) akkor minden hallgató értesül a kérdésekről és válaszokról. Javaslom, hogy az előadáson is kérdezzetek, ha valami nem világos. 
 8. A Teamsben közzéteszek egy hétről-hétre frissülő feladatgyűjteményt. Javaslom, hogy az ebben szereplő feladatokat is oldjátok meg hétről-hétre. A zhkban az online kvízek feladataihoz és a feladatgyűjtemény feladataihoz hasonló típuspéldák fognak szerepelni.

 

Félévközi számonkérések

 

A félév során két zárthelyi dolgozat (zh) lesz, az első október 25-én kedden, 18:30-20:00 között, a második december 6-án kedden, 19:30-21:00 között. A zhkat online, távolléti formában írjuk a BME TTK moodle rendszerében, https://edu.ttk.bme.hu/. A zh-n a következő szabályokat alkalmazzuk majd:

 1. A zh-kon zsebszámológépre szükség lesz, más segédeszköz nem használható, és egyénileg kell megoldani a feladatokat.
 2. Fényképes igazolványra szükség lesz a személyazonosság igazolásához. A zh során minden hallgatónak be kell lépnie a Teamsbe. A Teamsben szúrópróbaszerűen ellenőrizhetjük a személyazonosságot videohívással. Aki a zh ideje alatt nem tud videohívásban részt venni (mert pl. nincs webkamerája), az előzetesen jelezze ezt emailben: palyi.andras at ttk.bme.hu.
 3. Mindkét zh feleletválasztós teszt, 20-20 kérdéssel, minden helyes megoldás 5 pontot ér. Tehát egy zh-n maximum 100 pont érhető el.
 4. A zh eredményesnek minősül, ha az eredménye legalább 40 pont.
 5. Gyakorló feladatokat a heti rendszerességű online kvíz-feladatsorok és a Teamsben közzéteendő feladatgyűjtemény tartalmaznak. Érdemes a feladatgyűjtemény feladatait hétről-hétre házi feladatként megoldani.

 

Félévközi jegy

 

A félévközi jegyet a két zárthelyin szerzett pontszám átlaga határozza meg. Ha valamelyik zh elégtelen, akkor pótzh-t kell írni. Ponthatárok (az aláhúzott érték a jegyhez tartozó alsó határ):
2 (elégséges) : 40 - 55
3 (közepes) : 55 - 70
4 (jó) : 70 - 85
5 (jeles) : 85 -

 

Egyéb feltételek

 

Egyetlen összevont pótzárthelyi (pótzh) lesz, időpont és a lebonyolítás részletei még egyeztetés alatt. A pótzh-n bárki részt vehet, ismétlés és pótlás egyaránt lehetséges. A pótzh-n egyetlen feladatsor lesz, ami az egész félév anyagát lefedi. Aki megírja a pótzh-t, az az ott kapott pontszám alapján kapja meg a jegyét, tehát ilyenkor az esetlegesen megírt 1. és 2. zárthelyi eredménye nem számít. 

 

Lesz egy díjköteles pót-pótzh is, az időpont és lebonyolítás részletei még egyeztetés alatt. Itt is egyetlen feladatsor lesz, ami az egész félév anyagát lefedi.