Utazás a koponyámban - orvosi képalkotás mesterséges és természetes intelligenciával

Időpont: 
2021. 04. 23. 16:00
Hely: 
BME TTK YouTube csatorna
Előadó: 
Légrády Dávid (BME)
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, középiskolás diákokat és bárki mást a BME TTK Science Campus következő online előadására!
 
Április 23. péntek 16:00 - 17:00
a BME TTK Youtube-csatornáján: 
 
Légrády Dávid (BME TTK Nukleáris Technikai Intézet): 
Utazás a koponyámban - orvosi képalkotás mesterséges és természetes intelligenciával
 
    • hogyan készíthetünk képet az emberi test belsejéről? 
    • hogyan lesz a készített képekből három dimenziós bebarangolható világ? 
    • hogyan vetik be a mesterséges intelligenciát jobb minőségű felvételek készítéséhez?
    • miért videokártyákkal számoljuk mindezt ki manapság?
 
-- hosszabban: ---
Az orvosi képalkotást a múlt század során főleg a természetes intelligencia uralta. A három dimenziós képalkotáshoz szükséges volt már a számítógépek megjelenésére. Például a röntgensugárzás a XX. század elejétől fogva lehetőséget teremt rá, hogy átvilágítsuk az emberi testet (amiért 1901-ben Nobel-díj is járt). A felvételek kombinációjából mégis csak 1971-ben sikerült három dimenziós (CT) képet alkotni (amiért 1979-ben Nobel-díj is járt). A radioaktív izotópok élő szervezetben történő nyomon követésének elve 1924-ben már kidolgozásra került (amiért 1943-ban Nobel-díj is járt). A felvételek kombinációjából mégis csak 1975-ben sikerült három dimenziós (PET) képet alkotni (ezért mondjuk éppen nem járt Nobel-díj). A magmágneses rezonancia jelensége a XX.század első felében már ismert volt ( amiért 1944-ben Nobel-díj is járt, és még néhány további is), mégis 1976-ban sikerült csak ezzel a technikával először három dimenziós (MRI) képet alkotni (amiért 2003-ban Nobel-díj is járt). A számítógépek először lehetőséget teremtettek a tomográfiás felvételek készítésére. A számítási kapacitás rohamos növekedése az óta egyre jobb felbontású képeket eredményez egyre bonyolultabb algoritmusok segítségével Az elmúlt években új számítógép-típusok jelentek meg: a grafikus kártyák (GPU), melyek használatával a képalkotási fizikai folyamatok szinte mindegyike figyelembe vehető. Ezen túl pedig lehetőség nyílt a mesterséges intelligencia (AI) orvosi képalkotásban történő rutinszerű használatára is. De mit is segít a mesterséges intelligencia? 
Az előadásban bemutatásra kerül a három dimenziós képalkotás folyamata, szó esik a pontos fizikai modellezés lehetőségeiről grafikus kártyákon és a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről a képalkotás pontosításában és az eredmények értelmezésében.
 
Ha élőben követed az előadást, a youtube-on csetelni tudsz az előadóval!
 
Üdvözlettel:
 Asbóth János, Science Campus koordinátor