Optikai egyenirányító

Elektromosan vezérelhető optikai egyenirányító mechanizmust fedeztek fel a BME Komplex Mágneses Szerkezetek csoport kutatói. Publikáció a Physical Review Letters-ben.

 

A kutatócsoport egy nemzetközi együttműködést vezetve vizsgálta egy magnetoelektromos antiferromágnesnek (Ba2CoGe2O7) a terahertzes frekvenciatartományra vonatkozó optikai tulajdonságait. Az anyagban erős irányfüggő fényelnyelést, másnéven optikai egyenirányítást figyeltek meg: a kristály az egyik irányban terjedő sugárzást elnyelte, míg az ellenkező irányban kis gyengítés mellett áteresztette. Kísérletükben elektromos jelekkel vezérelték az optikai egyenirányítás mértékét. A BME kutatói kimutatták, hogy az elektromos tér hatására a mintában található antiferromágneses domének állapota kapcsolható, és ez teszi lehetővé az optikai egyenirányítás elektromos vezérlését. Az új eredmények elősegíthetik például a terahertzes frekvenciatartományban alacsony disszipációval működő kapcsolók létrehozását.

 

J. Vít, J. Viirok, L. Peedu, T. Rõõm, U. Nagel, V. Kocsis, Y. Tokunaga, Y. Taguchi, Y. Tokura, I. Kézsmárki, P. Balla, K. Penc, J. Romhányi, and S. Bordács
In Situ Electric-Field Control of THz Nonreciprocal Directional Dichroism in the Multiferroic Ba2CoGe2O7
Phys. Rev. Lett. 127, 157201 (2021)