Új alapanyag a jövő eszközeihez

A jövő akkumulátorának és spintronikai eszközének alapanyaga
 
A lítium-ion akkumulátorok népszerűsége miatt a lítium kezd kritikus nyersanyaggá válni. A lítium-hiány áthidalható lehet, ha azt a sokkal gyakoribb nátriummal helyettesítjük, mindeddig azonban nem sikerült a nátriumot az akkumulátorok elektródájaként működő grafitba bejutattni. A problémára megoldást jelenthet a BME Spin-spektroszkópiai kutatócsoport új eredménye, melyet nemzetközi együttműködésben értek el. A kutatás részleteit a csoport az ACS Nano című folyóiratban közölte:
 
B. G. Márkus, P. Szirmai, K. F. Edelthalhammer, P. Eckerlein, A. Hirsch, F. Hauke, N. M. Nemes, Julio C. Chacón-Torres, B. Náfrádi, L. Forró, T. Pichler, and F. Simon
Ultralong Spin Lifetime in Light Alkali Atom Doped Graphene
 
A kutatók által előállított anyagban a vezetési elektronoknak igen hosszú az ún. spin-élettartama, ami miatt jövőbeni spintronikai eszközök kiváló alapanyagául is szolgálhat. A hírről beszámolt a BME-s csoport nemzetközi együttműködő partnereinek intézménye, a Lausanne-i Svájci Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) is, ami a QS World University Rankings legutóbbi rangsora szerint a világ 14. legjobb egyeteme:
 
 
A BME Spin-spektroszkópiai kutatócsoport honlapja: http://dept.physics.bme.hu/SpinSpectroscopy