Kvantumtechnológiai nyár Budapesten

Június 10. és június 20. között három budapesti kvantumtechnológiai szakmai esemény szervezésében is fontos szerepet játszik a BME Fizikai Intézet. 
 
A Defects in Solids for Quantum Technologies (DSQT) konferencia június 10-től 14-ig kerül megrendezésre az ELTE TTK Déli épületében. Az elmúlt évtizedek kutatásai világossá tették, hogy a félvezetőkben létrehozható ponthibák a kvantumtechnológia mind a négy fő területén, kvantumszámításban, kvantum-szimulációban, kvantumos kommunikációban, és kvantumos érzékelésben is jól alkalmazhatók. A konferencia ezen terület világszerte elismert vezető szakértőit hozza Budapestre. A nemzetközi szervezőbizottság magyar tagjai Gali Ádám (HUN-REN Wigner FK és BME Fizikai Intézet) és Ivády Viktor (ELTE). 
 
Június 17-18-án a BME Q épületében kerül megrendezésre a 28 európai szervezetet tömörítő OpenSuperQPlus konzorcium találkozója. Az akadémiai-ipari összefogásban zajló Horizont Európa nagyprojekt hosszútávú célja egy 1000 kvantumbitből álló, szupravezető technológián alapuló kvantumszámítógép kifejlesztése. A magyar kutatóhelyek közül a BME TTK és a HUN-REN Wigner FK vesz részt az OpenSuperQPlus projektben, elméleti támogatást adva a kvantumszámítógép fejlesztéséhez. A budapesti találkozót a BME képviseletében Asbóth János és Pályi András, a HUN-REN Wigner képviseletében pedig Kálmán Orsolya és Zimborás Zoltán szervezi. 
 
Június 19-20-án a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon zajlik majd a Recent Advances in Quantum Computing and Technology (ReAQCT) konferencia. A konferenciát több budapesti egyetem és kutatóhely közösen szervezi, a BME-t a szervezőbizottságban Pályi András (BME TTK), a programbizottságban pedig Asbóth János (BME TTK) és Udvary Eszter (BME VIK) képviseli. 
 
A DSQT és a ReAQCT konferenciák a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium támogatásával valósulnak meg.