PhasePictor

Ismertető

A PhasePictor egy program, amely közönséges differenciálegyenlet-rendszerek fázisképét képes megjeleníteni, és ezen rendszerek egyszerű vizsgálatát teszi lehetővé. A jelenlegi verzió (0.6.1) még csak 2D rendszereket kezel.

A PhasePictor a Fizika laboratóriumi gyakorlatok Dinamikai rendszerek mérésére készült, de általánosan használható a dinamikai rendszerek viselkedésének szemléltetésére.

A PhasePictor program szabad szoftver; terjeszthető illetve módosítható a Free Software Foundation által kiadott GPLv3 licenc szerint.

Hírek

A PhasePictor 0.6.1 kiadása (2009-04-03)

Az előző (0.6.0) verzióhoz képest az animáció lényegesen kevesebb erőforrást igényel, ezért már gyengébb gépeken sem szaggatott. Ezenkívül még kisebb hibajavítások is történtek.

Letöltés

Típus Dátum Fájl
Windows teljes bináris 2009-04-03 phasepictor-0.6.1-win32.zip
Linux 32bit bináris 2009-04-03 phasepictor-0.6.1-linux32.tar.gz
Linux 64bit bináris 2009-04-03 phasepictor-0.6.1-linux64.tar.gz
Mac OS X (10.5) teljes bináris 2009-04-03 phasepictor-0.6.1-macosx-intel.dmg
Forrás 2009-04-03 phasepictor-0.6.1-src.tar.gz

Függőségek

A program függ a GTK+-tól és a libglade-2.0-tól. A linuxos binárisokhoz legalább GTK+-2.10 verzió kell. A forrás lefordítható GTK+-2.8 verzióval is, de ekkor nem lesz nyomtatási támogatás.

A Windows verzió és a Mac OS X verzió a függőségeket tartalmazza. A GTK+ és a libglade-2.0 LGPL 2.1 licenc alatt terjesztett szoftver. Forrásuk a következő oldalakon megtalálható: GTK+, libglade-2.0.

Telepítési segédlet

A telepítéshez nincs szükség rendszergazdai jogosultságokra.

Windows

Legalább Windows 2000 rendszer szükséges. A tömörített csomagot a letöltése után bontsuk ki tetszőleges helyre. A kicsomagolt fájlokat tartalmazó könyvtárban a programot a phasepictor.exe fájllal indíthatjuk.

Linux 32 bit és 64 bit

A 32 bites vagy a 64 bites csomag letöltése után terminál emulátorban váltsunk arra a könyvtárra, amelybe a csomagot letöltöttük, majd csomagoljuk ki az állományt, lépjünk be a phasepictor-0.6.1 könyvtárba, és futtassuk le az install.sh szkriptet:

tar xzvf phasepictor-0.6.1-linux*.tar.gz
cd phasepictor-0.6.1
./install.sh

Ezután a phasepictor.sh szkriptet tetszőleges helyre másolhatjuk, és elindíthatjuk vele a programot.

Mac OS X

A letölthető csomag csak az Intel architektúrára épülő Mac OS X rendszerekre telepíthető. Ehhez először kattintsunk duplán a letöltött .dmg fájlra, majd a phasepictor-0.6.1-macosx-intel ikonra, ha szükséges. A program a PhasePictor ikonnal indítható tetszés szerinti könyvtárból.

A csomaggal kapcsolatban kisebb hibák ismertek (pl. nem látja a nyomtatókat). Ezért inkább javasolt a MacPorts telepítése, amivel a szükséges függőségek is telepíthetőek, ehhez a szükséges parancs: "ports install libglade2". Ezután a forrás már make paranccsal egyszerűen fordítható, a GNU/Linux rendszeren való fordításhoz hasonlóan.

MacPorts segítségével a PhasePictor PowerPc-s Mac OS X rendszerre is lefordítható.

A program forrásának lefordítása GNU/Linux rendszeren

A fordításhoz szükségesek a fejlesztői eszközök (gcc, make, pkg-config), valamint a GTK és a libglade dev csomagok.

Csomagoljuk ki a program forrását, majd lépjünk be a phasepictor-0.6.1 könyvtárba, fordítsuk le a programot, és futtassuk le az install.sh szkriptet:

tar xzvf phasepictor-0.6.1.tar.gz
cd phasepictor-0.6.1
make
./install.sh

A phasepictor.sh szkripttel a program tetszőleges helyről indítható.