Hírek

Kísérletek középiskolásoknak

Rendhagyó fizikaóra kísérletekkel a főszerepeben, a BME Fizikai Intézetben, a Tehetséggondozó mérési szakkör programjának részeként. Az előadás középiskolások és tanáraik számára nyilvános és ingyenes.

 

Helyszín: BME F épület, F29-es terem, 1111 Budapest, Budafoki út 8.

Időpont: 2020. január 28., kedd, 15:00.

 

Az esemény honlapja: http://jedlik.phy.bme.hu/experiments/

A szakkör honlapja: http://felvi.phy.bme.hu/index.php/Tehetséggondozó_mérési_szakkör

Felvételi információs portál: http://felvi.ttk.bme.hu/

Mechanikailag vezérelt mintázatképződés

Kutatóink egy nemzetközi együttműködés keretében a Bilkent Egyetem kutatóival közösen egy olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel reakció-diffúzió rendszerekben létrejövő mintázatokat lehet kontrollálni a közeg (gél) mechanikai deformációjával. A munkát az Advanced Materials folyóirat közölte. 

 

Mohammad Morsali, Muhammad Turab Ali Khan, Rahym Ashirov, Gábor Holló, H. Tarik Baytekin, Istvan Lagzi, Bilge Baytekin
Mechanical Cntrol of Periodic Precipitation in Stretchable Gels to Retrieve Information on Elastic Deformation and for the Complex Patterning of Matter
Advanced Materials (2018 impakt faktor: 25.809)
doi:10.1002/adma.201905779

Fizika a Vakok Intézetében

A látássérültek nemzetközi napja alkalmából Tóth Pál és Härtlein Károly tartott tapintható és hallható jelenségekre épülő interaktív fizikaórát a Vakok Intézetében.

 

Tóth Pál matematika-fizika szakos tanár (Fizibusz, Gördülő Energia Iskolaprogram), Härtlein Károly pedig a BME Fizikai Intézet mesteroktatója, számos ismeretterjesztő program főszervezője és főszereplője. Az előadók ,,Légből kapott varázslatok'' című fizikaórájukat alakították át úgy, hogy az a látássérültek számára is élvezhető legyen.

 

Fehér Bot Hetek 2019
,,Légből kapott varázslatok''
1146 Budapest, Herminamező út 21., 2019. október 14.

 

Beszámoló és képek a Facebook-on.

Novobátzky-díj Pozsgai Balázsnak

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Novobátzky Károly-díját kapta Pozsgai Balázs, a BME Elméleti Fizika Tanszék és az "MTA-BME Quantum Dynamics and Correlations" kutatócsoportjának munkatársa.

 

Balázs az integrálható kvantumspinláncok nemegyensúlyi dinamikájának leírása terén ért el úttörő eredményeket. Legnagyobb hatású, nagy idézettséget felmutató eredménye elvezetett az általános Gibbs-sokaság érvényességi körének újragondolásához és irányt mutatott a további nemzetközi vizsgálatoknak. A Bethe-ansatz módszer felhasználásával sikerrel számított ki spin-spin korrelációs függvényeket, átfedéseket és a Loschmidt-echót nemtriviális kölcsönható rendszerekben. Legfrissebb eredményei tisztázzák a kvantumkvencs integrálhatóságának feltételeit, amelyek új utat nyitnak a tudományos közösség számára az időfejlődés egzakt leírása felé.

 

Balázs az elmúlt években a BME Elméleti Fizika Tanszéken, a  "Lendület Statisztikus Térelmélet" kutatócsoport tagjaként korábban elnyerte az MTA Prémium Posztdoktori Ösztöndíjat és az MTA Bolyai és Bolyai+ Ösztöndíjakat is.

A turbulencia geometriája

A Matematikai Intézet által szervezett Alkalmazott Matematikai Nap keretében Székelyhidi László (Lipcse) és Uriel Frisch (Nizza) ad elő, október 16-án kedden 16:30-tól a K épület 150-es termében.

Topologikus fizika mesterséges molekulákban

Kutatóink egyszerű kvantumrendszerek topológiai tulajdonságait igazolták egy félvezető-alapú mesterséges molekulán végzett kísérlettel. A tanulmányt a Nature Research folyóiratában, a Communications Physics-ben közölték.

 

Zoltán Scherübl, András Pályi, György Frank, István Endre Lukács, Gergő Fülöp, Bálint Fülöp, Jesper Nygård, Kenji Watanabe, Takashi Taniguchi, Gergely Zaránd, and Szabolcs Csonka
Observation of spin–orbit coupling induced Weyl points in a two-electron double quantum dot
Communications Physics 2, 108 (2019). (Open Access)
 

Oldalak